Vad är keto?

Ketodieten har nämnts som en av de mest populära dieterna bland många andra dieter. Mer och mer forskning börjar också visa på både för- och nackdelar. Men det finns två tydliga sidor i keto-debatten: Det finns människor som verkligen uppskattar den  fettrika livsstilen och de som absolut inte gör det.

Mitt i allt detta tyckande kanske du fortfarande undrar lite om vad ketodiet är och hur den fungerar. Exakt hur mycket ost och smör får du egentligen äta? Förhoppningsvis blir du lite klokare efter denna artikel.

Vad är ketodieten?

När man säger keto menar man ofta den så kallade ketodieten. Denna diet handlar om att minimera intaget av kolhydrater och öka intaget av fett. Tanken är att kroppen ska använda fett som en form av energi.

Vi är alla olika men på ett ungefär betyder det att 60 till 75 procent av dina kalorier ska komma från fett, 15 till 30 procent från protein och endast 5 till 10 procent från kolhydrater.

Beroende på vilken ketodiet man väljer att följa innebär det att ditt dagliga intag av kolhydrater kan ligga mellan 20 och 50 gram per dag.

Vad är ketos?

Efter att ha följt ketodieten i ungefär två till sju dagar går din kropp in i något som kallas ketos. Det är ett tillstånd när du inte har tillräckligt med kolhydrater för att dina celler ska kunna användas för energi. Det är då kroppen börjar tillverka ketoner, organiska föreningar som din kropp använder istället för de saknade kolhydraterna. Det är också vid denna tidpunkt din kropp börjar bränna fett för att få mer energi,

Så hur vet du att du har ketos? Det finns några biverkningar som kan ge dig en ledtråd. Till exempel andedräkt som luktar lite som nagellackborttagare. Man kan också använda sig av keto-teststickor (som du kissar på) eller till och med en apparat som analyserar din andedräkt.

Hur utvecklades ketodieten?

En ketogen diet togs fram för att hjälpa människor som led av krampanfall, inte som ett sätt för människor att gå ner i vikt. Det beror på att både ketoner och en annan kemikalie som produceras när kroppen befinner sig i ketos, kallad betahydroxibutyrat, kan vara till hjälp för att minimera kramper.

Men människor som började följa ketodieten märkte att dem började gå ner i vikt. Idag känner man till anledningarna till detta fenomen. När du äter kolhydrater lagras dessa av kroppen i vätska. Om kroppen skulle behöva energi används denna vätska. Men när kroppen plötsligt saknar kolhydrater förlorar man också vätskan där de förvaras, det vill säga man går ner i vikt. Det är också väldigt lätt att äta för mycket kolhydrater men eftersom ketodieten tillåter ett högt fettintag hjälper det att minska suget.

Allt det här, plus att ketos i sig uppmanar kroppen att förlora vikt, gör det lätt att förlora vikt på ketodieten.

Är ketodiet rätt enligt dietister och kostrådgivare?

Behöver du hjälp med kostrådgivning och vill förstå om t.ex. ketodieten eller LCHF-dieten eller vanlig bra mat är det bästa dig så kan du ta kontakt med en kostrådgivare hos oss. Det går bra att maila info @ sundochstark.se eller ringa till 073-7412856. Om du vill anlita en kostrådgivare i Lomma så ta gärna kontakt med Charlotte Steinwig lic. PT och kostrådgivare.

Om du istället letar efter ett kost- och träningsprogram online så bör du kolla in Tona-programmet som du hittar på sundochstarkonline.se. I Tona-programmet så används inte någon speciell diet utan istället är det fokus på bra och vanlig mat.

ketodiet
Fotokälla: Unsplash.com