Vad är funktionell träning

Nästa gång du är på väg till gymmet, ställ dig själv den egentligen allra viktigaste frågan: vad är syftet med träningen. Är det att se bra ut? Eller är det kanske för att leva längre, eller bara för att det är kul? Det finns egentligen inga felaktiga svar men med funktionell träning menas träning där man tränar kroppen för “vardagliga situationer”. Och vad menas då med det? Det tänkte vi försöka bena ut här nedan.

Funktionell träning eller funktionsträning innebär att man utför rörelser som härmar vardagliga handlingar och som aktiverar flera muskelgrupper samtidigt. Detta gör oss starkare, ökar vår stabilitet och gör oss smidigare. Något som förhoppningsvis gör oss effektivare inte bara i gymmet utan också utanför, i vårt vardagliga liv.

Vilken typ av övningar kan hjälpa oss nå denna balans?

Marklyft är ett exempel som inte nödvändigtvis behöver göras med vikter. Övningen aktiverar en rad olika muskelgrupper och är också en praktisk övning då den efterliknar den vardagliga rörelsen att plocka upp saker och lägga ner dem. Det hjälper till att minimera risken för skador när du utför dessa rörelser hemma eller på jobbet. Ofta gör man marklyft med en stång men det går att göra det med sin kroppsvikt eller med en enklare tyngd. Du kan också använda en kvast för att förbättra din position när du genomför övningen.

Många människors dagar består av ett konstant mönster av att sitta och stå upp – ditt skrivbord, din lunch, din bil, din soffa. Att utföra squats regelbundet kommer definitivt att förenkla dessa vardagliga rörelser.

Pull-ups är en annan fantastisk övning eftersom den aktiverar flera muskelgrupper i överkroppen på en och samma gång. Det är också en övning som hjälper människor att vänja sig vid att hantera sin egen kroppsvikt. Dessutom jobbar man med en ofta glömd, men mycket användbar aspekt av styrketräning, nämligen greppstyrka.

Funktionell träning – bra för det mesta

Eftersom funktionell träning aktiverar de flesta muskelgrupper i din kropp är det en typ av träning som med fördel kan användas av nästan alla människor, oavsett deras specifika fitnessmål. Det bygger muskler samtidigt som din fettprocent går ner. Funktionell träning kan alltså hjälpa dig gå ner i vikt om det är ditt mål. Även professionella idrottare använder sig av funktionell träning då det hjälper dom att använda muskelgrupper som deras väldigt specialiserade träningsprogram ofta inte aktiverar. 

Nybörjare behöver handledning

Om du vill börja med funktionell träning är det viktigt att du som nybörjare har en instruktör som kan hjälpa dig med att utföra övningarna på ett korrekt sätt. I varje fall de grundläggande övningarna kan vara viktiga att göra under överinseende för att minska skaderisken. Många av övningarna som funktionell träning består av har ett litet antal punkter som ur ett skadeperspektiv är viktiga att fokusera på När du väl har lärt dig dessa punkter är det väldigt lätt att träna själv. För att minska skaderisken från början kan du lägga fokus mer på kroppsviktsövningar och om du vill använda vikter, börja med lättare sådana. 

Funktionell träning i klass eller ensam

Fördelarna med att utföra funktionell träning i grupp är främst att du kan få hjälp av erfarna personliga tränare som kan hjälpa dig med tekniken och ge dig råd och tips. Självklart är den sociala aspekten viktig också.

Ledarna för en grupp är där för att motivera dig och dina kamrater, gör dom inte det gör dom ett dåligt jobb.

Funktionell träning är mer än den senaste modeflugan. Det är ett sätt att förbereda din kropp för dagens fysiska prövningar. I det långa loppet innebär det färre förslitningsskador och ett hälsosammare liv. Alla har olika mål… ibland kan det vara så enkelt som att må bra, att orka leka med sina barn eller hålla sig skärpt i en hektisk vardag. 

Låter funktionell träning som något för dig? Oavsett om du vill ha träning online eller träning på plats med PT i Lomma så har vi har lång erfarenhet av funktionell träning och hjälper dig gärna komma igång.

Hemmaträning – online träningsprogram

För dig som letar efter ett hemmatränings-program som skapar förändring med fokus på en hälsosammare livsstil så rekommenderar kolla gärna in sundochstarkonline.se där Tona-programmet, ett 56 dagars kost- och träningsprogram online i grupp löpande släpper platser för anmälan under året. Vill du komma i från hemifrån? Anmäl dig till nästa start.

hemmaträning